Mikro-Vital baktériumtrágya

Mikro-Vital

Mikro-Vital szabadon élő, nitrogénkötő és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat, illetve mikroelemeket tartalmazó talajbaktérium készítmény. Nem tartalmaz sem kemikáliát, sem hormonokat. Használatával növeljük talajaink állapotát, szerkezetét, művelhetőségét, termelékenységét! A Mikro-Vital szakszerű és megfelelő alkalmazásával lehetőség van az egészséges élelmiszercélú növénytermesztésre  és takarmány előállításra. A technológiába való beillesztésével és megfelelő tápanyaggazdálkodási tervezéssel költséghatékonyabbá válik a növénytermesztés!

A termék biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital

Hatásmechanizmusa

  • Nitrogénkötés
  • Foszfor és Kálium-feltárás
  • Talajszerkezet javítás
  • Használata során növekszik a gyökértömeg, ezáltal a kijuttatott egyéb tápanyagot is jobban hasznosítja a növény, valamit egészségesebb és egyöntetűbb lesz a növényállomány.

A környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás jellemzője a termelési és a környezeti igények összehangolása, valamint a környezet minimális terhelése. Nem jelenti viszont semmiképp a műtrágyák mellőzését, pusztán az optimális adagok alkalmazását és a trágyaszerek helyes megválasztását. A helyes tápanyag-gazdálkodás kialakításához a Mikro-Vital  felhasználásával készült technológiai javaslataink nyújtanak segítséget partnereinknek.

Dózis

A szántóföldi növénytermesztésben tápanyag-visszapótlás céljából 1-3 liter/ha. Ehhez igazítva szükséges kidolgozni a növény igényeit figyelembe véve a helyes tápanyag-gazdálkodási tervet, melyhez segítséget nyújtanak a növényfajtánként kidolgozott technológiai javaslataink.

Szabadföldi kertészeti kultúrákban és hajtatásban való alkalmazás esetén: 1-3 liter/ha.

Kijuttatás

Három kijuttatási lehetőség adott:

  • tavaszi vetésű növényeknél: az utolsó magágy-készítési művelet előtt
  • őszi vetésű növényeknél: tarlóhántás előtt
  • ősszel: az utolsó magágy-készítési művelet előtt.

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

A kijuttatásra technikailag már több megoldás is létezik:

  • Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 1-3 liter Mikro-Vital-t oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.
  • Mikro-Press, elektromos kijuttató berendezéssel az 1-3 liter Mikro-Vital  oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás 1 menetben megoldható!

A bedolgozás 5-20 cm mélyen történjen, ahol még elegendő oxigén áll rendelkezésre a Mikro-Vitalban lévő baktériumok számára. A talajlakó baktériumok érzékenyek az UV fényre és a magas hőmérsékletre egyaránt, ezért kulcsfontosságú a helyes kijuttatás.

A bedolgozás történhet kombinátorral, könnyű tárcsával és ásóboronával egyaránt.

Mikro-Vital Plusz

Miben más a Mikro-Vital Plusz?

 

Termékünk kiegészült egy olyan baktériumtörzzsel, mely a Mikro-Vital régóta jól ismert baktériumainak hatását kitűnően erősíti.

A Mikro-Vital Plusz összetétele: Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii, Pseudomonas fluorescens, Bacillus aryabhattai

Bacillus aryabhattai egy olyan jelentős enzim termelésére képes, mely növeli a növények stressztűrő képességét, különös tekintettel az aszályos körülményekre. Nitrogén megkötő képessége jó, és kiválóan tudja hasznosítani a talajban lévő szerves anyagokat, szármaradványokat.

További hasznos tulajdonsága, hogy endospórát képez, ez pedig hozzásegíti, hogy fennmaradási képessége nagy mértékben megnövekedjen a talajban. Mindezen tulajdonságaival biztosítja a termékhez szükséges Pluszt!

A Mikro-Vital Plusz biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital Plusz

A Mikro-Vital Plusz kijuttatása

 

A Mikro-Vital Plusz ajánlott dózisa szántóföldi és kertészeti kultúráknál, vetés előtt talajba dolgozva: 1-3 l/ha.

 

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

Mikro-Vital C+

A növények vázának nagy része cellulóz, (továbbá: pektin, hemicellulóz, lignin, szuberin, és fehérjék is). A cellulóz rendkívül ellenálló, a természetben csak néhány gomba, baktérium és rovar képes lebontani, majd humusszá alakítani.

Az új, Mikro-Vital C+ termékünk két olyan új baktérium törzset is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek (cellulázok, proteázok, kitinázok) segítségével. Ezen kívül a talajban több közvetlen és közvetett funkciójuk is van. A foszfátokat oldhatóvá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, valamint Nitrogént kötnek.

Versengenek a patogén gombákkal a nélkülözhetetlen elemekért, mint a vas, valamint sziderofór anyagokat termelnek. Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását.

A Mikro-Vital C+ biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital C+

Dózis: 2-4 l/ha

A Mikro-Vital C+ kijuttatása

Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 2-4 liter Mikro-Vital C+-t oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.

Mikro-Press, elektromos kijuttató berendezéssel a 2-4 liter Mikro-Vital C+-t oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás egy menetben megoldható!

Szeretne többet megtudni a kijuttatásról?
Kattintson!

Mikro-Vital P+

Mikro-Vital P+

 

Hosszú hónapokig tartó fejlesztéseket követően már elérhető a Mikro-Vital P+ nevű termékünk. Lényege, hogy a Mikro-Vital baktériumtrágyát perlitre visszük fel, tovább növelve ezzel készítményünk hatékonyságát, hiszen a perlitnek önmagában és hordozóanyagként is számos előnyös hatása van. Mindezek mellett a baktériumtrágyák használatának fontos szerepe van az AKG programban is, így még jelentősebb az a tény, hogy már nemcsak folyékony, hanem szilárd termékkel is ki tudjuk szolgálni megrendelőinket!

Érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni, milyen tulajdonságokkal is rendelkezik a perlit. Így már könnyen érthetővé válik, hogy miért használják ezt az anyagot világszerte a kertészetekben, és miért lehet megfelelő megoldás a talaj minőségének javítására, élettartamának növelésére.

A perlit természetes anyag, egy vulkanikus kőzet. A pH semlegességének köszönhetően tökéletes föld adalékként szolgál, ráadásul az eredeti súlya 20-szorosát képes vízből tárolni, amit fokozatosan juttat el a növényhez. Talajlazító hatása is kiváló, ez pedig a víz és a levegő eljutását segíti elő a gyökérzethez. A kertészeti perlit környezetbarát, mindemellett kiváló hőszigetelő, így véd a fagy ellen, valamint a műtrágyáknak is tartósabb hatást biztosít. Előszeretettel alkalmazzák gyökereztetéshez, ültetéshez, virágföldekhez keverve és szaporítási közegként is.

A Mikro-Vital P+ biztonsági adatlapja itt tölthető le: Mikro-Vital P+MSDS

A Mikro-Vital P+ kijuttatása

A Mikro-Vital P+ esetében a baktériumtrágyát perlitre visszük fel. A perlit jótékony hatásainak köszönhetően tovább erősíti a baktériumtrágyák előnyeit, így segít a baktériumoknak a számukra kedvezőtlen időszakok még hatékonyabb átvészelésében és a káros környezeti hatások elleni védelemben.

Mikro-Vital P+ termékünkből az ajánlott kijuttatási mennyiség: 2-4 kg/ha

A szilárd állapotú baktériumtrágya kijuttatása az aprómagvető gépek segítségével könnyen és költséghatékonyan megoldható, mivel a berendezés vetőgépre és bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás egy menetben megoldható. A kijuttatásra technikailag két megoldás létezik:

Röpítőtárcsás aprómagvető géppel:

A kisebb méretű röpítőtárcsás aprómagvető gépek függesztett kivitelűek. A függesztett röpítőtárcsás gépek tartályából gravitációs úton jut a baktériumtrágya az adagolószerkezethez, majd innen kerül át a lapátokkal szerelt röpítőtárcsákra. A folyamatos áramlást boltozódásgátló berendezés biztosítja. Adagolószerkezete általában résszabályozású, amelyet a traktor vezetőüléséből lehet működtetni.

Pneumatikus aprómagvető géppel:

A szilárd állapotú, perlitre felhordott baktériumtrágya az adagoló után a légcsatornába jut, ahol egy nagy teljesítményű ventilátor segítségével műanyag tömlőkön keresztül kerül az adagoló lapokhoz. Az eszközre felszerelt berendezés a perlitet közvetlenül a tárcsák elé juttatja ki, így precízebb munkavégzést tesz lehetővé. Az adagoló speciális kialakításának köszönhetően a kijuttatás szeles időben is lehetséges.