Több mint 25 év az alternatív tápanyag-visszapótlás területén

Nem túlzás azt mondani, hogy a talaj, a termőföld életünk kiindulópontja, maga az origó, ahonnan a mezőgazdálkodásnak köszönhetően alapvető élelmiszereink sarjadnak elő. Épp ezért az ember ősidők óta törekszik arra, hogy a növénytermesztés során megőrizze a termőföld minőségét, gondos gazdája legyen földjének.

Ezt a törekvést segíti a Bio-Nat Kft. több, mint 25 éve a Mikro-Vital termékcsalád forgalmazásával, melynek segítségével még a legnagyobb belvízkárral sújtott földek is megújulnak.

Tekintse meg az Echo Tv rólunk készített műsorát!

A talaj egy dinamikus, fizikai, kémiai és biológiai rendszer, amely feltételesen megújuló természeti erőforrás: élőhelyet, tápanyagot, termőhelyet biztosít és vizet raktároz. Sajnos napjainkban egyre nagyobb kihívás a termelők számára, ha meg akarják őrizni a termőföld egészségét, minőségét. A szélsőséges időjárás épp úgy kihívást jelent, mint a mezőgazdaság káros hatásai. A talajképző tényezők közül – mint az éghajlati, domborzati, földtani, biológiai és az időfaktor – a leghatékonyabban a biológiai adottságok területén lehet az embernek beavatkoznia a talaj minőségének védelmében. A talajban termelt növények felépítésében és lebontásában is döntő szerepe van a mikroorganizmusoknak, baktériumoknak, gombáknak, érdemes e parányi élőlények „munkáját” segíteni, ehhez nyújt segítséget a Mikro-Vital termékcsalád.

Szeretne többet megtudni kísérleti eredményeinkről?
Kattintson!

Milyen szerepet játszanak a baktériumok a termőföld életében?
A talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és talajgombák enzimjeikkel bontják le, így a szénhidrátokból, zsírokból, fehérjékből, ligninből egyszerű vegyületek (cukor, ammónia stb.) keletkeznek. Ezek részben a talajmikróbák táplálékául, részben a humuszanyagok képződésének alapjául szolgálnak. A bomlástermékekből a biotikus, illetve abiotikus (kondenzációs és polimerizációs) folyamatok eredményeként a talajra nézve jellegzetes, nagy molekulájú vegyületek, a humuszvegyületek jönnek létre.

A bakteriális tevékenységnek köszönhetően javul a talajok szerkezete,
vízháztartása, levegőzöttsége, a szervesanyagok bontása révén növekszik a talajok szervesanyagtartaléka. A talaj minősége a baktériumok munkájának
köszönhetően javulhat leghatékonyabban.

Ezeket a bakteriális folyamatokat segíti Mikro-Vital termékcsaládunk:

A MIKRO-VITAL
szabadon élő, nitrogénkötő
és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat, mikroelemeket tartalmazó talajbaktérium készítmény.

A MIKRO-VITAL C+
a szármaradványok lebontásához nyújt segítséget. Emellett a talajban több közvetlen
és közvetett funkciója is van.

A Mikro-Vital Plusz
a MIKRO-VITAL új baktériumcsaláddal kiegészült
változata, a még erősebb, aszálytűrő növényekért!

A Mikro-Vital P+
a MIKRO-VITAL perlitre felvitt változata. A perlitnek önmagában
és hordozóanyagként is számos előnyös hatása van.

Ezt az alapigazságot tűzte 1991-es alapításakor zászlajára a Bio-Nat kft. és így kezdte meg a maga korában úttörőnek számító munkát, hiszen az alternatív talajerő-visszapótlás még igencsak gyerekcipőben járt Magyarországon az ezredforduló előtt, ahogy a környezettudatos gondolkodás is a mezőgazdaságban. Egy magyar tudóscsoport segítségével a cég létrehozta termékét, a Mikro-Vital baktériumtrágyát, amely később már olyan baktériumtörzseket is tartalmazott, amelyek képesek a földben lévő kötött állapotú foszfort a növények számára felvehetővé tenni.

A Mikro-Vital-ban szabadon élő nitrogénkötő baktériumok vannak, melyek a hazai mérsékelt égövi körülmények között hektáronként, a vegetációs időben folyamatosan 50-60 kg nitrogén megkötésére képesek. Hatásuknak köszönhetően a baktériumok által megkötött nitrogén mennyiségével csökkenthető a tervezett N-műtrágya adag, folyamatos tápanyagellátásban részesítik a növényt, nagyobb lesz a fehérjetartalom a növényben, javul a peszticidek lebontása.

A foszforciklusban a baktériumok a gyakorlatilag oldhatatlan foszfátokat teszik vízoldhatóvá. A talajban csökkenthető a műtrágya mennyisége, a folyamatos tápanyagellátásnak köszönhetően javulnak a beltartalmi mutatók így lehetővé válik az egészségesebb élelmiszer és takarmány előállítás.
A vízzel elöntött földek rehabilitációjában is nagyon fontos szerep juthat a Mikro-Vital-nak, hiszen a talaj szerkezetének helyreállítását is a mikroorganizmusok végzik és ebben a folyamatban sokat segít a Bio-Nat kft. terméke.

Díjaink

  • Magyar Növénytermesztésért nagydíj
  • Termékdíj, bronz fokozat
  • Termékdíj, arany fokozat

Minőségpolitikánk